بررسی کیفیت چاپ افست در صنعت بسته بندی
کنترل کیفی یک محصول چاپی هم با ابزار ممکن هست و هم بصورت چمشی، ارزیابی چشمی محصول چاپی از اهمیت فراوان برخوردار است زیرا روشی مناسب برای بررسی کلی روی مولفه های موثر (مانند رجیسـتر، رنگ و غیره) در کیفیت چاپ بطور همزمان و یکباره است. به کمک چشم میزان رنگ و نوانسانهای سایه، روشن قابلیت بررسی دارد و معمولا مشتري همواره با این روش محصول چاپی را ارزیابی می کند. اما برای بررسی کارشناسی و دقیق نیاز به ابزار کمکی بنام دانسیتومتر می باشد. به کمک این ابزار می توانید میزان درشتی ترام و میزان همپوشانی مرکب و سایه، روشنی چاپ را اندازه گیری کنید و کنترل دقیقتری بر چاپ و حتی قبل از آن بر زینک داشته باشید.
کاربرد دانسیتومتر
وضعیت بینایی انسانها حتی در بهترین شرایط، با هم متفاوت است. هرکسـی رنگهـا را بـا فـام خاص خودش می بیند، که آنها را به هیچ عنوان نمیتوان استاندارد سازی کرد. در ضمن نور محیط در رنگ و بینائی افراد تاثیر میگذارد. امـا دانسـیتومتر مجهـز بـه یـک نـور استاندارد و مستقل از نور محیط است. مثلا چشم ما زرد بودن زیادي تصویر چاپ شده را به خوبی تشخیص می دهد اما قادر به تعیـین میزان عددی آن نیست. دانسیتومتر دقیقاً مقادیر عـددی بـه مـا ارائـه مـی کنـد تـا بتـوان کـار استانداردسازی را انجام داد.از دیگر امتیازات دانسیتومتر کمک به تشخیص مشکلات چاپ می باشد (از پروسه چاپ و تنظیمات ماشین و اپراتور یا فرآیند پیش از چاپ مانند زینک). به منظور چاپ مجدد طرح در آینده حافظه انسان قدرت نگه داشتن دقیق مقادیر رنگهـارا ندارد ولی به کمک دانسیتومتر ثبت مقادیر و ذخیره سازی آنها به راحتی قابل انجام است.
اندازهگیری دانیسته مرکب
دانسیته مرکب (میزان چگالی مرکب مصرفی)، مشخص کننده مقدار ضخامت مرکب بر روی سطج چاپ می باشد. دانسیتومتر ها مقدار نور بازتاب شده از سطح جنس چاپی را اندازهگیری میکنند . یک نور خاص با زاویه ۴۵ درجه به سطح لایه مرکب تابیده میشود و یک سنسور نوری آن را در زاویه ۹۰ درجه اندازهگیری میکند .این ابزار همه رنگها را به واسطه فیلترهای داخلی به صورت سیاه و سفید میبینند و نور بازتاب شده را اندازهگیری میکنند. هر چه نور بیشتری منعکس شده باشد یعنی ضخامت لایه مرکب نازکتر بوده است و هرچه نور کمتر منعکس شود یعنی ضخامت لایه مرکب زیادتر بوده است .دانسیتومترها برای اینکه با دقت کار کنند حتما باید کالیبره شوند. علاوه بر اندازهگیری دانسیته مرکب با این ابزار میتواند مقدار چاقی ترام و یا دات گین را نیز اندازهگیری کرد.
دات گین همان افزایش درصد ترام است و یکی از عواملی است که باعث تیره یا روشنتر تر شدن طرح با آن چیزی که در ذهن داریم میشود.عوامل زیادی مانند جنس کاغذ و میزان جذب رطوبت آن و حتی میزان ریزی و درشتی ترام و کیفیت رنگ باعث تغییر در میزان دات کین می شود. بطور مثال کاغذ تحریر مرکب را به داخل خود میکشد و اندازه ترام چاپ شده بزرگتر میشود ولی کاغذ گلاسه به مقدار خیلی کمتری این کار را میکند و مرکب را در سطح خود نگه میدارد.
محدوده دانسیته چهار رنگ اصلی
تجربه نشان داده است که دانسیتههای موجود در جدول زیر برای چاپ روی کاغذ گلاسه مناسب میباشند.
مشکی ۱.۴ – ۱.۵
مژنتا ۱.۲۵ – ۱.۳۵
سایان ۱.۲۰ – ۱.۳۰
زرد ۰.۹۰ – ۱.۰۵
تذکرمهم
وقتی روی جنسهایی مثل فیلم پلیاتیلن چاپ میکنند این اعداد میتوانند بزرگتر باشند. جنسهای شفاف باید قبل از اندازه گیری روی یک مقوای سفید قرار بگیرند. اختلاف دنسیته مرکب قابل قبول در حین تولید فقط ۰.۰۵ میتواند باشد.
دانسیتومترها فقط مقدار دانسیته را مشخص میکنند و تشخیص علت آن با اپراتور چاپ است. اپراتور باید بر اساس تجربه اش راهی برای جبران اختلاف مقدار دانسیته پیدا کند. عوامل موثر بر دانسیته علاوه بر طرح، فیلم، زینک و نوع شکل هندسی، میزان فواصل و ریزی یا درشتی ترام به عوامل مکانیکی فرآیند که در ادامه اشاره میکنیم هم مربوط می گردد.
الپیای آنیلوکس و زاویه آن
نوع سیستم مرکب دهی
مقدار پیگمنت موجود در مرکب
ویسکوزیته مرکب
سرعت چاپ
اسپکتروفتومتر
بدون نور رنگی وجود ندارد. در حقیقت ، رنگهایی که می بینیم تأثیر نور بر روی یک جسم است که منعکس، جذب یا منتقل می شود. به عنوان مثال، شیشه که انتقال نور بسیار بالایی دارد به نظر بی رنگ می آید. هنگامی که نور سفید از یک منشور (جسم مثلثی شفاف) عبور می کند، به هفت رنگ قرمز، نارنجی، زرد، سبز، آبی، نیلی و بنفش تقسیم می شود. نور پدیده طبیعی است، که مبتنی بر انحراف امواج نور سفید است و ما آن را رنگ می نامیم و قابل اندازه گیری می باشد.
اسپکتروفتومتر وسیله است برای اندازهگیریهای پیچیدهتر رنگها که می تواند اطلاعات بیشتری مربوط به رنگ را ارائه دهند. این دستگاه مانند دانسیتومتر عمل میکند با این تفاوت که بجای اندازه گیری یک نقطه خاص به کمک فیلتری به شکل نوار باریک (مثلا با پهنای 30 نانومتر) دانسییته بخش بیشتری از چاپ را اندازه میگیرند. اسپکتروفتومترهای امروزی معمولا از ۳۱ فیلتر برای اندازه گیری طیف کامل رنگها استفاده میکنند.
اسپکتروفتومتر در اندازههای مختلف از کوچک و دستی گرفته تا دستگاههای بزرگ رومیزی و یا دستگاه های نصب شده بر روی خط تولید وجود دارند. بسیاری از اسپکتروفتومترها میتوانند در حالت عبوری نیز مورد استفاده قرار گیرند به عبارتی رنگ هر چیزی از جمله مایعات، پلاستیک، کاغذ، فلز و پارچه را اندازهگیری می کند.
فرق اسپکتروفتومتر و کالریمتر
کالریمترها یک ابزار عالی برای ذخیره و ارزیابی رنگها هستند و برای مواردی که به کنترل خیلی دقیق رنگها نیازی نیست مناسب هستند. از آنجایی که اسپکتروفتومترها کل طیف نور اندازهگیری میکنند، اطلاعات دقیقتری از رنگها ارائه میدهند و درنتیجه آنها برای طیف وسیعی از مصارف از تحقیق و توسعه تا فرمول نویسی برای مرکب سازی و کنترل کیفیت مفید هستند.
کنترل کیفی شیمیائی رنگ مانند چگالی، ویسکوزیته و مباحث فیزیکی متریالی که چاپ بر روی آن انجام میشود مانند گرماژ، ضخامت، میزان مقاومت کششی و مقاومت به پارگی و میزان جذب آب این متریالها نیز موضوع بحث کنترل کیفی می باشند و معیاری برای انتخاب جنس مناسب برای بسته بندی کالای مدنظر خواهند بود.
دیدگاهتان را بنویسید