مقوله کارتن سازی را از دو جنبه و ماهیت می توان بررسی کرد، یکی از دیدگاه مصرف کننده و منظر دیگر به زوایای این صنعت و تولیدکنندگان آن می پردازد. ساخت و تولید کارتن در راستای صنایع بسته بندی، محسوب می گردد و مشتریان این صنعت اغلب تولیید کنندگان محصولات خوراکی، بهداشتی، صنعتی و کشاورزی هستند. در بخش کارتن سازی در اصفهان، به جنبه های کمی و کیفی انواع کارتن و آنچه مورد نیاز مصرف کننده کارتن است را بطور کامل پرداخته ایم.
قبل از اینکه در این بخش به ملزومات راه اندازی حرفه تولید و ساخت کارتن بپردازیم، لیست مطالب مرتبط و مفید این صنعت را با مختصری توضیح ارائه میدهیم تا شما خواننده محترم متناسب با نیازتان امکان یافتن مطلب مدنظر خود را داشته باشید.
مطالب مرتبط با مصرف کنندگان کارتن
برای اغلب مصرف کنندگان کارتن سه موضوع اهمیت زیادی خواهد داشت. اولین مورد حائز اهمیت قیمت تمام شده کارتن می باشد که برای کسب اطلاعات مطلبی با همین عنوان یعنی روش محاسبه هزینه کارتن را پیشنهاد میدهیم. در این بخش پارامترهای موثر در قیمت را تعیین و با کمک این پارامترها قیمت نهایی یک کارتن را محاسبه می نمائیم.
دومین مطلب مهم، کیفیت کارتن است که شامل کیفیت ظاهری و فیزیکی آن می باشد. ظاهر کارتن را در دو بخش شکل هندسی کارتن و ظاهر گرافیکی آن میتوان تحلیل و بررسی نمود. شکل هندسی کارتن در ابتدا باید متناسب با ابعاد و وزن کارتن باشد و در ثانی شکل هندسی کارتن می تواند در ایجاد یک جلوه بصری خاص هم ایفای نقش نماید که به این گروه، کارتن دایکاتی اطلاق میگردد.
ظاهر گرافیکی کارتن بیشتر به نوع و روش چاپ و همچنین طرح گرافیکی آن یعنی تصاویر، متن و رنگهای استفاده شده باز میگردد. هر دو آیتم در جذب مشتری برای کالای بسته بندی شده تاثیرات قابل توجهی خواهند داشت و برای لحاظ کردن این موارد علاوه برداشتن خلاقیت و هنر، مجموعه تولیدی باید از دستگاه و تجهیزات مناسبی هم بهرمند باشد تا بتوانند ایده طراحان را پیاده سازی نمایند.
در آخر آنچه برای یک مشتری اهمیت پیدا میکند زمان تحویل سفارش هست. که یک بخش به توانائی مجموعه تولید کننده دارد و یک بخش آن به برنامه ریزی خود مشتری دارد که قبل از بحرانی شدن موجودی کارتن اقدام به سفارش نماید. اهمیت وجود کارتن برای هر مجموعه ای به اندازه اهمیت تولید محصولات خودشان خواهد بود؛ چرا که نمیتوانند محصولی تولید کنند که امکان بسته بندی و عرضه آنرا نداشته باشند. توصیه مینمائیم مشتریان این کالا بهتر است با مراحل فرآیند تولید کارتن آشنا باشند تا بتوانند تخمینی درست از زمان اعلام نیاز و درخواست کارتن تا زمان تحویل آنرا داشته باشند.
مطالب متناسب با حرفه کارتن سازی
برای راه اندازی کسب و کار در صنعت ساخت کارتن ابتدا باید تعیین کنیم چه مقدار سرمایه و در چه سطحی قصد فعالیت داریم. با توجه به توانائی مالی امکان برپایی این حرفه را در دو سطح کارگاه کوچک و یا کارخانه مجهز را خواهیم داشت. اگر قصد رقابت در این صنف را دارید از ابتدا باید فکر تاسیس کارخانه کارتن سازی بود. برپایی کارخانه نیاز به سرمایه اولیه بالا دارد تا علاوه بر تجهیز کردن کارخانه به دستگاههای به روز، امکان پرداخت هزینه های جاری کارخانه مانند حقوق پرسنل و هزینه های در گردش را از سرمایه اولیه پرداخت نمود.
مطمئنا در طی فرآیند تولید، نمودار درآمد رشد می نماید و میتواند علاوه بر هزینه های خود کارخانه سود آوری نیز داشته باشد. لازم به ذکر است عدم تامین مالی در ماههای اولیه، امکان تعطیلی زود هنگام و در نهایت ورشکستگی واحد صنعتی را در پی خواهد داشت. این قاعده برای برپا نگاه داشتن یک کارگاه کوچک نیز جاری است با این تفاوت که هزینه های یک کارگاه نسبت به یک کارخانه به مراتب کمتر است.
میزان سرمایه مورد نیاز برای راه اندازی حرفه کارتن سازی
با توجه به اینکه راه اندازی این حرفه در سطوح مختلفی امکان پذیر می باشد بنابراین تعیین یک قیمت کلی امکان پذیر نخواهد بود. لیکن برای تخمین مقدار هزینه تقریبی و برای راه اندازی یک کارگاه کوچک با توان تولید بسیار حدود، یک میلیارد و برای یک کارگاه متوسط که بتواند انواع کارتن ها را تولید کند (البته در تیراژ محدود) حداقل پنج میلیارد تخمین زده میشود. برای برپائی یک کارخانه با توجه به تنوع و وسعت این حرفه و میزان سرمایه و توان مالی نمی توان سقفی را متصور شد. چراکه برخی از کارخانه ها از یک دستگاه بیش از چند مورد دارند و حتی در تکمیل تجهیزات کارخانه می توان دستگاه ورق سازی، چاپ افست و خدمات جانبی دیگری رانیز به مجموعه اضافه کرد.
مقایسه میزان تولید کارگاه با کارخانه
برای اینکه یک کارگاه کوچک را موفق بدانیم باید توانائی تولید روزانه 5000 عدد کارتن را داشته باشد. البته لازم به ذکر است ابعاد کارتن در تعیین مقدار تیراژ موثر است و گاهی تولید تنها 2000 عدد کارتن بزرگ مانند کارتن یخچال برای یک کارگاه مناسب می باشد و گاهی می تواند 12000 کارتن کوچک مثل جعبه پیتزا برای کارگاه ایده آل باشد. بنابراین معیار 5000 عدد برای یک کارتن با ابعاد متوسط خواهد بود. تیراژ تولید یک کارخانه بستگی به میزان وسعت و تعداد پرسنل و تجهیزات آن کارخانه دارد. یک کارخانه متوسط باید روزانه توان تولید حداقل 30000 عدد کارتن متوسط را داشته باشد تا آن مجموعه را بتوان در گروه کارخانجات کارتن سازی به شمار آورد.
کارتن چگونه ساخته می شود؟
کارتن از الیاف سلولز درختان ساخته می شود. در سراسر جهان، حدود 50 درصد کاغذ و کارتن از الیاف سلولزی که مستقیماً از درختان می آیند و 50 درصد از الیاف سلولزی از کاغذهای باطله ساخته می شود.کارتن یک ماده چند لایه است که معمولاً از 3 یا چند لایه فیبر تشکیل شده است. لایههای مختلف در طول یک مرحله خمیر خیس در فرآیند تولید به دست می آیند.
در کارتن سازی خمیرخیس از روی سیلندرهای گرم شده با بخار عبور داده شود تا آب آن تبخیر شود. سپس این ترکیب توسط غلتکهای بزرگ فشرده و ترکیب میشوند. در پایان این فرآیندها، لایه های الیاف به یکدیگر متصل می شوند. کارتن خشک می شود و روی قرقره های بزرگ می پیچد که به آن رول های کارتن می نامند.
به عنوان یک فرآیند نهایی، قرقره کارتن به ورق های سفارشی بریده می شود. هر کارخانه کارتن سازی هر روز ده ها اندازه مختلف ورق سفارشی تولید می کند.
عموما از دستگاه های دایکات برای برش طرح های خاص روی کارتن استفاده می شود. با استفاده از آن امکان تولید طرح های پیچیده فراهم می شود. در ادامه اهم ماشین آلاتی که در کارتن سازی استفاده می شود، اشاره می شود.
ماشین آلات لازم برای کارگاه و کارخانه کارتن سازی
در راستای راه انداز یک کارگاه که توانائی اجرا انواع کارتن را داشته باشد و یا راه اندازی یک کارخانه کارتن سازی هفت دستگاه مورد نیاز است اگرچه این دستگاهها در هر دو گروه کارخانه و کارگاه مورد نیاز است ولی در توانائی و تکتولوژی ساخت متفاوت هستند که در مورد هریک توضیحاتی خواهیم داد.
دستگاه برش:
با استفاده از این دستگاه سطح گسترده لازم برای ساخت کارتن را برش می دهند. در صورتی که کارگاه های کوچک ورق خود را بصورت شیت از ورق سازها تهیه کنند شاید نیازی به این دستگاه وجود نداشته باشند. لیکن برای اغلب کارتن سازها خصوصا آن دسته که در سطح گسترده کار می کنند، وجود این دستگاه لازم به نظر می رسد.( تخمین این دستگاه کمتر از 40 میلیون می باشد).
دستگاه چاپ:
یکی از مهمترین پارامترها برای صنعت ساخت کارتن است. دستگاه چاپ تنوع زیادی دارد و دستگاه تک رنگ زنجیری تا دستگاه تمام اتومات شش رنگ برای انتخاب وجود دارد. برای یک کارگاه دستگاه یک یا دو رنگ کفایت می کند ولی برای کارخانه کارتن سازی بعضا چند دستگاه تمام اتومات چند رنگ ترکیبی لازم می باشد.( تخمین قیمت دستگاه چاپ در یک بازه بزرگ از صد میلیون تا بیشتر از یک میلیارد و نیم می باشد).
دستگاه چاک زن:
تولید کارتن به دو صورت دایکاتی و معمولی تولید می گردد. برای ساخت کارتن معمولی نیاز به دستگاه چاک زن هست که بطور کلی در یک ورق مسطح برش های را ایجاد می کند تا چهار بال به انضمام قسمت لب چسب کارتن معمولی را آماده نماید.(تخمین این دستگاه نیز کمتر 40 میلیون می باشد).
دستگاه دایکات:
برای ساخت کارتن با طرح هندسی مختلف که طرح مهندسی نیز اطلاق می شود نیاز به دستگاه دایکات است. این مورد نیز همچون دستگاه چاپ دارای تنوع زیادی است. برای راه اندازی یک کارگاه دایکات پینگ پنگی یا دایکات فکی کفایت می کند ولی برای یک کارخانه دستگاه روتاری و اوپس لازم به نظر می رسد.(تخمین قیمت دستگاه دایکات از کمتر صد میلیون برای دستگاه پنگ پنگی و کمتر از 200 میلیون برای فکی و بالغ بر یک و نیم میلیارد برای روتاری اتومات و اوپس می باشد). یکی از عوامل تغییر قیمت در تمام دستگاهها علاوه بر تکنولوژی و متریال ساخت، ابعاد کارائی آنها می باشد.
برای آشنائی با کارتن دایکاتی و معمولی و همچنین آشنائی با کارتن لمینتی، مقاله انواع کارتن را پیشنهاد می کنیم.
دستگاه لمینت:
برای ساخت کارتن با چاپ پوستر نیاز به لمینت و دستگاه مخصوص داریم. این دستگاه بصورت دستی برای کارگاه و بصورت نیمه اتومات و تمام اتومات برای کارخانه مورد نیاز خواهد بود.( تخمین این دستگاه از کمتر از 40 میلیون برای لمینت دستی تا یک میلیارد برای دستگاه اتومات می باشد).
دستگاه لب چسب:
بعد از عملیات چاپ و دایکات یا چاک نوبت به چسباندن لبه های دو طرف کارتن می رسد. هر چند لب چسب را می توان با یک برس و بصورت دستی انجام داد ولی وجود این دستگاه برای بالا بردن توان تولید لازم خواهد بود.(این دستگاه هم تنوع فراوانی از نظر ابعاد و کیفیت خواهد داشت ولی در بازه 100 تا 500 میلیون خواهند بود).
دستگاه منگنه کوب:
شاید این دستگاه برای تمامی کارتن سازها نیاز مبرم نداشته باشد ولی برای تکمیل بودن تجهیزات کارتن سازی مطمئنا از ملزومات خواهد بود. منگنه کوب هم بصورت دستی ، نیمه اتومات و تمام اتومات وجود دارد.(تخمین این دستگاه از ده میلیون تا صد میلیون می باشد).
دستگاه تسمه کش:
برای حمل و نقل راحتر و انبار کارتن ها لازم است در انتهای خط تولید تعدادی از کارتن ها تسمه کشی شوند. این دستگاه بصورت دستی و اتومات وجود دارد و برای هر کارتن سازی لازم خواهند بود. کارخانه های بزرگ احتمالا دستگاه پرس کارتن و لیفتراک را هم نیاز خواهند داشت.
تذکر: قیمتها در بازه زمانی سال 1398 می باشد!
دیگر امکانات لازم برای این صنعت
مکان و برق از پارامترهای لازم این صنعت است برق باید سه فاز باشد و برای تولید هر 5000 عدد کارتن در روز فضای حدود 500 تا 600 متر محیط لازم خواهد بود. هر چند با متراژ کمتر هم امکان راه اندازی برای تولید 5000 عدد کارتن در روز وجود دارد ولی احتمالا در انبار کارتن تولید شده تا زمان بارگیری و یا انبار ورق فضا کم خواهد آمد. به همین ترتیب بعنوان مثال برای تولید 30000 کارتن در روز نیاز به حدود 2000 تا 3000 متر محیط فضا خواهد بود.
برخی سوالات متداول
دستگاه چینی یا ایرانی؟
یکی از سوالات متداول در مورد انتخاب بین دستگاه چینی یا ایرانی است و اینکه کدام برند بهتر هست؟ ما در این مقاله تنها می خواستیم اطلاعات کلی از تجهیزات لازم در صنعت ساخت کارتن را با هم مرور کرده باشیم و تمایلی برای ورود به دعوای حیدری، نعمتی! نداریم.
مهمتر از انتخاب برند یا کشور سازنده تعهد شرکت بازرگانی و شرکت ماشین سازی می باشد. دستگاه هر چقدر با کیفیت باشد بلاخره نیاز به آموزش راه اندازی اولیه و سپس تعمیرات و نگهداری خواهد داشت. بنابراین بسیار با اهمیت هست از منبعی تجهیزات خود را تهیه کنیم که دارای سابقه ارائه خدمات پس از فروش خوبی باشد. بعنوان مثال اگر فروشنده ای مدعی شود فلان دستگاه او دارای توانای اجرا برای 5000 کارتن در روز را دارد باید بدانیم برای این ادعا چه ضمانت و سندی ارائه می کند و آیا خریدارانی که این موضوع را تائید کنند وجود دارد. هر قدر دستگاه اتومات و پیشرفته تر باشد، تحقیقات برای انتخاب تامین کننده مناسب واجب تر می شود چراکه علاوه بر هزینه زیاد دستگاهها باید از منبعی این دستگاهها را تهیه کرد که از نظر علمی و تکنولوژی مطرح و با سابقه باشند.
دستگاه نو یا دست دوم؟
این سوالات بیشتر از طرف کسانی پرسیده میشود که تازه میخواهند وارد فعالیت در این صنف بشوند. بنابراین با ذکر مثال این سوال را پاسخ می دهیم تا برای مخاطبمان کاملا قابل درک باشد. فرض کنید قصد خرید یک خودرو سواری دارید به نظر شما ماشین نو بهتر است یا دست دوم؟! مطمئنا یک ماشین نو بهتر خواهد بود چراکه تازه نفس بوده و تمام قطعات آن بجز گرد و خاک احتمای بدون مشکل هستند.
حال اگر توان پرداخت هزینه تهیه ماشین نو را نداریم باید به سراغ یک خودرو کارکرده برویم. در زمان خرید یک ماشین دست دوم معمولا باید برخی از قطعات مصرفی مانند باطری یا لاستیکها را نو و برخی از قسمتهایی که اصطحلاک بیشتری دارند مانند دیسک و صفحه کلاج را تعویض یا تعمیر کرد. بطور کلی اگر بتوانید یک دستگاه کارکرده را پیدا کنید که تعمیرات لازم را دیده باشد ( به اصطلاح اورحال شده باشد) با خیال راحت می توان آنرا خریداری کرد.
آیا مجموعه کارتن سازی اصفهان در زمینه خرید و فروش دستگاههای این صنعت فعالیت دارد؟ در جواب این پرسش باید بگویم مجموعه ما اغلب تجهیزات کارخانه ورق و تبدیلات خود را بدون واسطه از کشور چین تامین کرده و درصورت نیاز شما به واردات امکان مشاوره و یا انجام امور واردات برای ما میسر می باشد. ولی در صورت نیاز به دستگاههای ساخت ایران مجموعه ما فعالیتی و تخصصی در این نوع از دستگاهها ندارد.
تجهیزات بخش کارتن سازی
1) دستگاه لمینت کارتن سازی
2) دستگاه چاپ 4 و 5 رنگ
3) دستگاه لب چسب اتومات
4) دستگاه بوبس
با این تجهیزات قادریم 100000 عدد کارتن چاپی و30000 عدد کارتن لمینتی را به صورت روزانه تولید وعرضه نمائیم.
جمع بندی
در این مقاله سعی کردیم اطلاعات جامعی در رابطه با فرآیند کارتن سازی را مطرح نمائیم. توجه داشته باشید که قیمت عمده کارتن بر حسب نوع و کیفیت آن و همچنین ابعاد و اندازه و فرآیند چاپ و .. که بر روی آن انجام می شود، متفاوت است. در صورتی که قصد خرید عمده کارتن دارید می توانید با راه های ارتباطی که در قسمت تماس با ما یا پاورقی همین صفحه اشاره شده است با ما در تماس باشید.
دیدگاهتان را بنویسید