چاپ لیبل (یا برچسب) و انواع سلفون برای بسته بندی انواع محصولات بهداشتی، خوراکی و حتی صنعتی بسیار پر کاربرد می باشد. در این بخش به برررسی انواع لفاف ها و روشهای چاپ و نکات فنی مورد نیاز در این نوع بسته بندی خواهیم پرداخت.
مطالب این بخش صرفا برای اطلاعات عمومی مرتبط با صنعت بسته بندی درج شده و جزوه خدمات شرکت نمی باشد.
لیبل یا برچسب
در وحله اول به معرفی وظیفه و جنس لیبل ها می پردازیم. لیبل برگرفته از کلمه انگلیسی (Label) به معنای برچسب می باشد و وظیفه آن ارائه اطلاعات در خصوص کالائی هست که لیبل یا همان برچسب بر روی آن نسب شده است. لیبلها نقش پررنگی را در بازار ایفا میکنند ازجمله ویژگیهای آن معرفی محصولات، اطلاعات فنی، تاریخ مصرف، قیمت محصول وحتی برای ثبت و خلق برند از جمله مزایایی هست که لیبلها به کاربران ارائه میدهند. افزایش فروش کسب و کارها و جنبه تبلیغاتی آن و همچنین سهولت در انبار گردانی و چیدمان محصولات و معرفی با بارکد اختصاصی از دیگر فواید و مزایای استفاده از لیبلها محسوب میشوند.
گرچه لیبل ها می توانند از هر جنسی ساخته شوند مثلا روی یک ورق فلزی اطلاعات فنی یک ماشین حک و بر روی آن نسب گردد هم یک لیبل محسوب می گردد. ولی در این بخش قصد داریم به آن دسته از لیبل هائی اشاره کنیم که بیشترین کاربرد را دارند یعنی لیبلهای کاغذی و خصوصا پلاستیکی.
برچسب یا لیبل کاغذی
لیبلهای کاغذی، با بهره گیری از انواع کاغذ مانند نیمه گلاسه (نیمه براق)، گلاسه و مات تولید میشوند. لیبل کاغذی در همه صنایع بویژه بستهبندی پوشاک، دارو، مواد غذایی و خودرو مورد استفاده قرار میگیرد. لیبل کاغذی یا برچسب از رایجترین و ارزانترین لیبل موجود در صنعت بارکدینگ است. از معایب آن میتوان آسیبپذیری بالای آن در برابر پاره شدن و مقاومت پایین در برابر محیط مرطوب و همچنین در تماس مستقیم با انواع مواد شیمیایی را نام برد.
لیبلهای کاغذی برای افزایش کیفیت، مقاومت و حتی گاهی برای جنبه بصری آن از روکش یووی ، سلفون مات یا براق استفاده میشود. قیمت روکش یووی بسیار مناسب و مقرون به صرفه است و همچنین به صورت فوری و یک روزه آماده میشود. لیبل با سلفون براق یا مات از انواع پرطرفدار لیبل به شمار میرود. نمونه براق آن جلا و شفافیت خاصی به کار میدهد ولی نمونه مات آن وقار و سنگینی خاصی به طرح میبخشد.
لیبل و برچسب پلاستیکی
لیبلهای پلاستیکی از دوام و ماندگاری بالایی برخوردار هستند. انواع مختلفی از این لیبلها، ضد آب هستند و یا در برابر روغن مقاومت بالایی را نشان میدهند و میتوانند در برابرعوامل محیطی مختلف آب، هوا، دما و چاپ(مرکب نوشته و طرح گرافیکی) کیفیت خود را حفظ نمایند.
لیبل پلاستیکی از جنس فیلم پلیمری است که علاوه بر ساخت لیبل در تولید لفاف ها و بسته بندیهای پلاستیکی نیز کاربرد دارد. ماده اصلی فیلم های پلیمری مانند هر پلاستیک دیگری از نفت ساخته میشود که توسط فرآیندهای پترو شیمی به انواع مختلفی تبدیل میشوند برای آشنائی بیشتر با خواص پولیمرهای بسته بندی به مقاله مربوطه رجوع نمائید. در این بخش تنها به اختصار انواع آن را مرور میکنیم.
سلفون یا لیبل شفاف، متالایز و صدفی
لیبل شفاف یا شیشه ای
همانطور که گفته شد ماهیت اصلی سلفون، شفاف و بی رنگ است که از همین خصوصیت در بسیاری از لیبلها و بسته بندی محصولات استفاده میشود ولی برای بسته بندی برخی محصولات لازم است تغییراتی بر روی شفافیت سلفون انجام داد و به این ترتیب به سلفونهای متالایز و صدفی نیاز خواهد بود.
لیبل شیشه ای به دو شکل «خوانا» و «ناخوانا» چاپ میشود. لیبلهای خوانا بر روی شیشه و ظروف شفاف چسبانده میشوند و مانع از دیدن محتویات داخل محصول نمیشوند. لیبل ناخوانا مانند برچسبهای پشت شیشه اتومبیل باید پشت شیشه چسبانده شوند. لیبل های شفاف هم در طرح و اشکال هندسی مختلفی قابلیت چاپ و برش دارند.
لیبل متالایز
در اصل متالایز روکش بسیار نازک آلمنیومی است که بر روی کاغذ و هم برروی سلفون امکان قرار گرفتن دارد. لیبل متالایز به طور معمول به رنگ نقرهای و گاها طلائی است. سلفون متالایز شده مقاومت بالایی در برابر پاره شدن از خود نشان میدهد. گرچه متالایز کاغذ مانند متالایز فیلم ظاهر براق و شفافی دارد اما مقاومت چندانی در برابر پاره شدن ندارد. اغلب سلفون ها مقاومت مناسبی در برابر رطوبت دارند ولی سلفون متالایز عموما برای بسته بندی محصولاتی به کار می رود که قرار است از گرما، تابش نور خورشید و ورود و خروج گاز محافظت گردد.
از لیبلهای متالایز در بسیاری از صنایع مانند صنعت مواد غذایی نظیر دلستر و نوشابه، صنایع بهداشتی و آرایشی، محصولات صوتی و تصویری، قطعات صنعتی و خودرویی و نیز لوازم خانگی استفاده میشود.
لیبل صدفی
امروزه یکی از پر مصرف ترین و محبوب ترین پلاستیک های بسته بندی در بین مردم فیلم های پلی پروپیلنی (opp یا bopp) هستند که در اصطلاح عام به نام سلفون ترس (شفاف) یا سلفون خارجی شناخته میشوند. این فیلم ها در حالت عادی به صورت بی رنگ و شفاف هستند اما با اضافه کردن عناصری می توان به شکل های مختلف تولید نمود. لیبل صدفی همان سلفون پلی پروپیلن هست که یک سمت آن آغشته به رنگ بر پایه رنگ شیری بوده و کاربرد اصلی آن برای آن دسته از محصولات و مواد غذایی است که برای سالم ماندن و فاسد نشدن نیازمند محیط سرد هستند و باید در یخچال و سردخانه ها نگهداری شوند. محصولاتی مانند بستنی و مواد غذایی نیمه آماده و منجمد از اقلامی هستند که به وسیله این نوع سلفون بسته بندی و نگهداری می شوند.
کاربرد و روش استفاده از لیبلها
لبه چسب دار
مانند لیبل نوشابه های خانواده و یا پاکت نایلون سی دی
پشت چسبدار
پشت برخی از لیبل های پلاستیکی یا کاغذی آغشته در چسب هستند. لیبل های پشت چسب دار از انواع چسب های پایه آب و نفت یا گرما ذوب و غیره استفاده می شود که هرکدام کاربرد ویژه ای دارند. با پیشرفت تکنولوژی، فیلم و چسب های نانو به بازار لیبل ها نیز ورود کرده و شاهد لیبل هایی با ویژگیی های خاص مانند برچسب های یک طرفه کننده نفوذ اکسیژن، حساس به بخار و برچسب های بادوام مقاوم در برابر آب، یا حلال های قوی مانند اسید و قلیا، نور خورشید، باد و شرایط خشن و حرارت تا گرمائی با دمای 388 درجه سانتیگراد و سرما تا دمای 196- درجه سانتیگراد را قابلیت دارند.
درون قالبی یا لیبل IML
از جمله روش های دیگر استفاده از لیبل که بیشتر بر روی ظروف پلاستیکی اعمال میگردد، فناوری IML(in mold labeling) است. ظروف پلیمری تولیدی با این روش نسبت به بقیه ظروف ایمنی بیشتری در برابر جعل دارند. در در این روش لیبل های چاپ شده (اغلب از جنس فیلم های پلیمری پلی پروپیلن) را پس از دایکات در اشکال معین در دستگاه تزریق پلاستیک به کمک القای بار الکتریکی یا مکش توسط ربات جایگذاری می کنند و سپس تزریق مواد مذاب پلاستیکی انجام میشود در این حالت لیبل با ظرف پلاستیکی یک تکه می شوند. برای آشنائی بیشتر با این روش اینجا کلیک کنید.
لیبل های خاص مانند لیبل گچی ، هلوگرام، ژله ای
در برچسب ها با کاربری ایجاد پلمپ و گارانتی باید دقت شود که چسب پشت آنها از نوع آکریلیک دايمی باشد و قسمت هایی از لیبل نظیر گوشه ها میانه اضلاع و وسط آن برای جلوگیری از جدا سازی نیم تیغ شود فناوری های تولید لیبل های چند لایه و چاپ فلکسو روی قسمت چسب دار این نوع لیبلها را ایمن تر ساخته و جعل آنها را دشوار میسازد.
درست در نقطه مقابل، برچسب هایی هستند که با قرار گرفتن در آب گرم به تدریج رویه و چسب در آب حل می شود. برچسب های ویزا، لیبل های گارانتی و لیبلهای پلمپ از انواع لیبل های امنیتی پشت چسب دار ضد جعل و دستکاری هستند.
انواع چاپ سلفون (لیبل)
افست، فلکسو، گراورو دیجیتال از تکنیک های مورد استفاده در چاپ لیبل است و میتوان متناسب با تیراژ از هر یک بهره گرفت همچنین میتوان پس از چاپ از پوشش وزنی مناسب برای تماس ایمن با مواد غذایی استفاده کرد.
چاپ دیجیتالی لیبل
چاپ دیجیتال با استفاده از لیزر صورت می گیرد و به صورت مستقیم بر روی انواع لیبل انجام پذیر است. چاپ دیجیتال محدودیتی در تعداد ندارد و حتی میتوان تنها یک عدد از آن را چاپ کرد. با این روش هر عدد چاپ هزینه بالایی خواهد داشت ولی برای تعداد کم توجیح اقتصادی دارد چرا که نیاز به کلیشه و زینک نیست و چاپ بدون واسطه و به طور مستقیم انجام میشود. این نوع چاپ فقط به صورت شیت انجام میشود و امکان تولید بصورت رول را ندارد.
چاپ لیبل با فلکسو ( استک و سیلندر مرکز )
یکی از روش های چاپ روی سلفون، چاپ با دستگاه فلکسو است که دارای کیفیت بالا و فاصله چاپی کمی است البته با این نوع چاپ کارهی ترکیبی و چهره یا منظره بخوبی نخواهد بود و نمونه چاپ با سلندر استک دارای فاصله چاپی بالا و کیفیت پایین تری نسبت به سیلندر مرکز دارد.
چاپ لیبل با هلیوگراور
هلیوگراور دستگاه چاپ تخصصی محصولات سلفونی (پلی پروپیلن) است که دارای کیفیت و جزئیات خیره کننده ای است و به عنوان برترین دستگاه چاپ رول های پلاستیکی شناخته شده است. در روش چاپ فلکسو از کلیشه ژلاتینی اما در روش چاپ هلیو از کلیشه فلزی با جنس چدن استفاده می شود از همین رو کلیشه هلیو دارای کیفیت و طول عمر بسیار بالایی است و تا زمانی که طرح نعویض نشود نیازی به ساخت کلیشه جدید نیست اما قیمت اولیه آن بالا و برای تعداد کم توجیه اقتصادی ندارد.
چاپ لیبل با افست و چاپ رول به رول
چاپ لیبل با دستگاه افست در تیراژ پایین به خاطر هزینه زینک، صرفه اقتصادی ندارد ولی در تیراژ بالا مطمئنا از دیگر روشهای چاپ چه از نظر قیمتی و چه از لحاظ کیفیتی به مراتب مناسبتر است. در ضمن زمان چاپ افست بسیار کوتاه تر از فلکسو و هلیوگراور می باشد. استفاده از چاپ افست بصورت شیت صرفه اقتصادی کمتری دارد و چاپ افست رول پاسخی است به نیازتولیدکنندگان محصولات چاپی با تیراژ انبوه. در چاپ زرین امکان چاپ رول کاغذ یا فیلم پلی اتیلن تا ۵ رنگ و اجرای روکش UV و دایکات هم زمان وجود دارد و در نهایت پس از پوشال گیری بصورت رول در خروجی دستگاه جمع می شود. این دستگاه در عین داشتن سرعت دارای کیفیت بالا و قابل قبولی است که به شدت مورد توجه مصرف کنندگان تمامی صنایع از جمله صنایع غذایی، آرایشی و بهداشتی، کارخانههای خودروسازی، پتروشیمی و غیره قرار گرفته است.
تولید لیبل به روش چاپ رول به رول در هزینههای چاپ شما صرفه جویی میکند، سرعت تولید بسیار بالایی دارد، بر روی هر سطحی چسبیده میشود، محدودیتی در رنگ ندارد و متریال مورد استفاده در آن نیز بسیار مرغوب و باکیفیت هستند. بنابراین اگر میخواهید هزینههای چاپ خود را کاهش دهید، چاپ لیبل رولی گزینه بسیار مناسبی برای شما خواهد بود.
چاپ لیبل با پرینتر مخصوص
این نوع چاپ با اسامی مختلف مانند پرینتر حرارتی، چابگر لیبل یا بارکد پرینتر مورد استفاده قرار می گیرد و بر روی رولهای مخصوص (از جنس، حساس به حرارت) امکان چاپ تک رنگ را مهیا میسازد. اغلب از این نوع چاپ برچسب برای ساخت بارکد بر روی محصولات استفاده میشود.
- چاپ بر روی نایلونچاپ بر روی نایلون به دو صورت امکان پذیر می باشد. چاپ ماشينی (چاپ هلیو) و دستی (چاپ سيلک) در روش ماشينی تنها برای تيراژهای بالا توجیح اقتصادی وجود دارد. ولی در روش چاپ سيلک امکان چاپ بصورت محدود وجود دارد. نکته: در چاپ ماشينی امکان چاپ تا چهار رنگ و حتی تصویر وجود دارد ولی در روش… خواندن بیشتر: چاپ بر روی نایلون
- سلفون چند لایهسلفون چند لایه گزینه مناسبی برای بسته بندی محصولات با استحکام بالا به حساب می آید. مورد بحث این مقاله، چاپ و آشنائی با انواع سلفون چند لایه می باشد. چند لایه کردن سلفون به دو صورت اکستروژن یا لمینت امکان پذیر می باشد که در ادامه به تحلیل هر دو مورد خواهیم پرداخت. چند لایه کردن سلفون به… خواندن بیشتر: سلفون چند لایه
- پلیمر بسته بندیپلیمرهای صنعت بسته بندی متناسب با ساختار اصلی آن در سه گروه کلی قابلیت بررسی دارند. گروه اول که ساختار اصلی آن پلی اتیلن(PE) است و نمونه های آن در بازار با نام نایلون و نایلکس موجود است. (نکته لازم اینکه نایلون علمی با آنچه در بازار به آن اطلاق میگردد متفاوت است و ساختار نایلون علمی پلی… خواندن بیشتر: پلیمر بسته بندی
- لیبل IML چیست؟(In Mold Labeling)، که معنی تحت الفظی آن برچسب درون قالبی می گردد و یک تکنیک پیشتزئین(Per Decorating) محسوب می گردد. در این روش با جایگذاری لیبل بر روی جداره داخلی قالب در حین فرآیند تولید ظروف باعث خلق طرحها و رنگهای منحصر به فردی میگردد. لیبلهای درون قالبی، معمولاً در تولیدات پلاستیکی کاربرد دارد اما در بسیاری… خواندن بیشتر: لیبل IML چیست؟
دیدگاهتان را بنویسید