چاپ سیلک و کارتن سازی

 یکی از مواردی که برای چاپ کارتن در تیراژ کم توجیح اقتصادی دارد چاپ سیلک است. در این مقاله سعی شده در حد توان جوانب چاپ سیلک را مورد بررسی قرار دهیم

چاپ سیلک

چاپ سیلک بر روی تمام سطوح صاف و انواع متریالهای جامد مانند کارتن، چوب، شیشه، انواع فلزات، پلاستیک و غیره  قابلیت اجرا خواهد داشت. چاپ سیلک در بسیاری از موار مانند پوشاک (چاپ پارچه، کفش و لباس)، صنایع (چاپ بر روی محصولات یا دستگاه های تولیدی)، بسته بندی (کارتن، نایلون، پاکت، کیسه و ساک دستی)، هدایای تبلیغاتی (بادکنک، سرکلیدی، سررسید و…) و موارد متفرقه دیگر مورد استفاده قرار می گیرد.

بررسی کلی چاپ سیلک:

در یک تعریف کلی چاپ سیلک از دو پارامتر لاینفک شابلون و رنگ اجرا خواهد شد. طرحی که قرار است چاپ شود بر روی شابلون پیاده سازی و سپس شابلون را بر روی سطح مورد نظر قرار داده و نوبت به پاشش و غلطاندن رنگ بر روی شابلون می رسد تا با عبور رنگ از شابلون عمل چاپ انجام گردد.

طراحی چاپ سیلک

طرح شابلون بصورت تک رنگ، چند رنگ تفکیکی و تمام رنگ (چهار رنگ ترکیبی) طراحی می شود. برای هر رنگ  یک طرح سیاه و سفید برای ساخت یک شابلون نیاز خواهد بود لازم  به ذکر است تا رنگ مشکی طرح کاملا تیره و یک دست باشد.برای طرح تصویر مانند رخ انسان و کار تمام رنگ نیاز به طرح ترام خواهیم داشت .(مقوله طرح ترام یک مقوله تخصصی است که برای دیگر چاپها مانند افست نیز کاربرد دارد و برای کسب اطلاعات بیشتر با سرچ آن اطلاعات بیشتری را می توانید پیدا کنید).

برای طرح های تک رنگ و تفکیکی نرم افزارهای خطی مانند کرول دراو و برای طرح تمام رنگ، نرم افزار نقطه ای (پیکسلی) مانند فتوشاپ بهتر خواهد بود. برای اینکه طرح بر روی سطح منطبق باشد از نشانک های (+) در گوشه های آن استفاده میشود. این امر برای کارهای چند رنگ با دقت بیشتری باید اعمال گردد. در آخر طرح بر روی کاغذ کالک یا فیلم مخصوص (طلق شفاف) پرینت شده تا در ساخت شابلون مورد استفاده قرار گیرد.

شابلون یا کلیشه 

شابلون ازپارچه توری شکل با جنس پلی استر ساخته می شود.درشت ترین توری با عدد 8 و ریز ترین آنها با عدد 200 شماره گذاری شده اند. عموما هر چه سطح چاپ، جذب رنگ کمتری  نیاز داشته باشد و صیقلی تر باشد از توری ریزتر استفاد می شود. بعنوان مثال برای جعبه و کارتن، شابلون نزدیک به شماره 80 و برای پارچه شماره 100 و برای نایلون و هدایای تبلیغاتی و جنس های پلاستیکی و چرمی حدود شماره 120 و برای کارهای ظریف شماره های بالاتر استفاده میگردد.

روش ساخت شابلون

متناسب با ابعاد طرح یک کلاف چوبی از پارچه توری تهیه میکنند. سپس بر روی توری لاک حساس به نورمالیده میشود و در مرحله بعد طرح پرینت شده بر روی توری قرار می گیرد و نهایتا در یک جعبه تاریک بر روی طرح و توری نور تابیده میشود. نور بخاطر وجود لاک حساس باعث بسته شدن سوراخ مناطقی میشود که نور بر آن تابیده به عبارتی تمام منافذ توری منهای قسمتی که طرح وجود داشته است بسته خواهد شد. حال شابلون ما آماده است تا با عبور رنگ از سوراخ های باز عمل چاپ را انجام دهد.

دستگاه های چاپ سیلک

چاپ سیلک در دو روش دستی و چاپ با دستگاه اتوماتیک وجود دارد

1) دستگاه چاپ سيلک دستی با هر ابعاد دلخواه و عموما 50 در30 ، 50 در70 (که پر کاربردترین ابعاد است) و 70 در100

2) چاپ تمام اتوماتيک رول در تعداد رنگ مختلف (تک رنگ تا تمام رنگ ترکیبی )و در ابعاد عموما 70 در 50

3) دستی ترکيبی

4) نيمه اتوماتيک با ميز کار ثابت

5) تمام اتوماتيک مسطح دوار

(با سرچ در گوگل میتوانید انواع مختلفی از دستگاههای اتوماتیک را پیدا نمائید)

رنگ چاپ سیلک

رنگ چاپ سیلک تنوع زیادی دارد و جنسی که میخواهیم بر روی آن چاپ انجام دهیم را باید تحلیل و مناسب با آن رنگ را انتخاب کرد. بعنوان مثال ظروف یکبار مصرف از جنس pp  بوده و بهترین رنگ برای آن رنگی بر پایه pp  خواهد بود. از پر مصرف ترین رنگها می توان به رنگ روغن، رنگ pvc  و رنگ اورینت اشاره کرد که به مزایا ، معایب  و مورد مصرف آنها خواهیم پرداخت.

رنگ روغن که در مصارف ساختمانی نیز استفاده میشود به دلیل اینکه دیر خشک میشود برای کارهای ریز مناسب است از دیگر مزایا می توان به قیمت مناسب آن اشاره کرد.ولی بعلت دیر خشک شدن جمع آوری و خشک کردن  آنها معظلی خواهد بود.

رنگ pvc  از نظر ماندگاری کیفیت قابل قبولی دارد و به علت اینکه زود خشک میشود جهت چاپ و جمع آوری سرعت عمل بالا خواهد بود ولی به همین دلیل برای کارهای ریز جون رنگ زود خشک میشود روزنه های طوری بسته میشود که این معظل در نمونه رنگ خارجی تا حدود قابل قبولی حل شده است ولی از لحاظ قیمتی هزینه تولید بالاتر خواهد شد
رنگ پیگمنت و اورینت برای چاپ بر روی پارچه استفاد میشود این رنگها ماهیت خمیری شکل دارند و برای ایجاد برجستگی بر روی پارچه مناسب هستند.


منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *