جعبه سازی در اصفهان


جعبه به محفظه هائی گفته میشود که برای نگهداری ازمحصول یا کالایی، مورد استفاده قرار می گیرد و از متریالهای مختلفی مانند شیشه، پلاستیک، فلز، چوب و غیره ساخت. ما در پیپرپک اصفهان، جعبه هائی را مورد بررسی قرار می دهیم که از کاغذ، مقوا یا ورق چند لایه  تولید میشود. در این قسمت بطور تخصصی ابتدا به جعبه های می پردازیم که از مقوا سنگین تولید میگردد و در بخش دوم به جعبه با مقواهای سبک میپردازیم.

جعبه سازی یکی از شاخه های صنعت بسته بندی محسوب می گردد. درگذشته صرفا برای حمل ونقل محصولات مورد استفاده قرارمی گرفته است. لیکن امروزه ساخت جعبه های متنوع به عنوان یک صنعت در راستای تبلیغات و بازاریابی نیز مورد استفاده قرار میگیرد.

 

برای آشنایی با جعبه هائی که از ورق های چند لایه، تولید و به آن کارتن اطلاق، میشود بخش کارتن سازی اصفهان را پیشنهاد می نمائیم. 

مقوا

کارخانه های مقوا سازی از ضایعات چوب،  یا بازیافت کتاب، دفتر؛ کاغذ و کارتن برای تولید مقوا بهره می برند. ماده اصلی تولید مقوا یعنی  ضایعات عموما بصورت پرس شده وارد کارخانه مقوا سازی می شود. این مصالح باید عاری از هرگونه گرد، غبار، گل و مواد متفرقه یا آلوده باشد. این ضایعات درون مخازنی با اضافه کردن آب و برخی مواد شیمیائی و ضد عفونی کننده تبدیل به خمیر می گردد. مهمترین بخش برای تهیه مقوای بهداشتی عملیات گنده زدائی آن می باشد که در این مرحله  میکروب کشی با مواد مجاز و ضد عفونی کننده صورت میگیرد. برای آشنائی بیشتر با فرآیند تولید مقوا، مقاله مقوا سازی در اصفهان را توصیه می نمائیم.

مقوا مهم ترین و اصلی ترین پارامتر برای ساخت جعبه می باشد. مقوا همان کاغذ با گرماژ بالا می باشد. یک کاغذ تحریر معمولی گرماژ حدود 70 -80 گرم و پوسترهای تبلیغاتی گرماژی حدود 120 تا 150 گرم دارند و معمولا اوزان بالاتر از ۱۵۰ گرم را مقوا اطلاق میکنند هرچند بنابر استاندارد جهانی iso مقوا را کاغذی با گرماژ بالاتر از ۲۵۰ گرم معرفی کرده است.

مقوا را در دو گروه مقوای سبک و مقوای سنگین می توان تقسیم بندی کرد. ابتدا به انواع مقوای سنگین و مصارف آن می پردازیم و در ادامه به بررسی مقوای سبک و مصارف آن خواهیم پرداخت.

مقواهای سنگین

مقواهای سنگین  از گرماژ 400 تا 1000 گرم تولید می گردد. مصرف عمده آن در کفی جعبه شیرینی، کفی کیک تولد، جعبه پولک، نبات، رشته آش یا جعبه های فست فود و گستره ای از بسته بندی گوشت و پروتنین و یا برخی مصارف صنعتی به کار می رود. در ادامه با موارد مصرف مقوای سنگین آشنا خواهیم شد.

جعبه شیرینی

جعبه شیرینی

جعبه شیرینی یکی از پرکاربردترین نوع بسته‌بندی‌ها است که به‌طور خاص برای محصولات خوراکی طراحی و استفاده می‌شود. این نوع جعبه نه تنها به حفظ تازگی و کیفیت شیرینی‌ها کمک می‌کند، بلکه همچنین به زیبایی ارائه محصول و جذب مشتری نیز می‌افزاید. اهمیت این جعبه‌ها به دلایل مختلفی از جمله جلوگیری از آسیب به محتویات، سهولت در حمل و نقل و ارائه یک تجربه بصری خوشایند برای مصرف‌کننده است. علاوه بر این، طراحی جذاب و خلاقانه جعبه‌های شیرینی می‌تواند تأثیر زیادی بر برندینگ و تبلیغات محصولات داشته باشد و به مشتریان این امکان را می‌دهد که انتخاب‌های بهتری داشته باشند.

به‌طور کلی، جعبه‌های شیرینی نقش بسزایی در صنعت بسته‌بندی دارند و اهمیت آن‌ها فراتر از حفاظت محصول است.

جعبه گوشتی

بسته بندی گوشت

برای بسته‌بندی محصولات پروتئینی مانند مرغ، ماهی و گوشت، معمولاً از دو روش کارتن‌های چند لایه و یا مقواهای فشرده استفاده می‌شود.

هر دو مورد به دلیل مقاومت بالا، حفظ کیفیت محصول، ایمنی، سهولت در حمل و نقل و قیمت مناسب، گزینه‌های عالی برای بسته‌بندی محصولات پروتئینی هستند.

استفاده مناسب از این دو نوع بسته‌بندی می‌تواند به بهبود کیفیت و سلامت محصولات گوشت کمک کند و تجربه مصرف‌کنندگان را نیز ارتقا بخشد. با توجه به الزامات بازار و نیازهای مصرف‌کنندگان، انتخاب نوع مناسب بسته‌بندی بسیار حائز اهمیت است.

در ادامه، به برخی از ویژگی‌های هر یک از این نوع بسته‌بندی‌ها نگاهی خواهیم انداخت:

دیس و سینی مقوائی

 دیس، سینی، کفی کیک


یکی از جدیدترین کاربرد مقواهای سنگین بهداشتی، مقواهایی با گرماژ بالاتر از 700 گرم است که از ترکیب و پرس دو یا سه مقوای سبک‌تر (کمتر از 400 گرم) تولید می‌شوند. این نوع مقوا برای موارد خاص مانند تولید دیس و سینی یکبار مصرف بکار میروند که کاربرد گسترده‌ای در رستوران‌ها و قنادی‌ها دارد.

این مقواها همچنین در بسته‌بندی نبات و سایر محصولات خوراکی نیز مورد استفاده قرار می‌گیرند، که نشان‌دهنده چندمنظوره بودن و قابلیت‌های آن‌ها در صنعت بسته‌بندی است. به‌طور کلی، مقواهای سنگین بهداشتی به عنوان یک گزینه پایدار و کارآمد در بین تولیدکنندگان مواد غذایی شناخته می‌شوند.

جعبه پیتزا

ساخت جعبه پیتزا و فست فود

امروزه جعبه‌های پیتزا و فست فود به یکی از پرمصرف‌ترین و شناخته‌شده‌ترین انواع بسته‌بندی‌های خوراکی تبدیل شده‌اند. این جعبه‌ها نه تنها در رستوران‌ها و فست فودها بلکه در فروشگاه‌های آنلاین و حتی در مراسم‌های مختلف نیز کاربرد دارند.

در مجموع، جعبه‌های پیتزا و فست فود نه تنها از لحاظ عملکرد و امنیت غذایی حائز اهمیت هستند، بلکه به عنوان یک ابزار بازاریابی موثر، در موفقیت کسب‌وکارهای غذایی نقش مهمی ایفا می‌کنند.

جعبه‌های پیتزا معمولاً از دو نوع ماده اصلی تولید می‌شوند:

  1. کارتن: این نوع بسته‌بندی معمولا از ورق کارتن سه‌لایه با فلوت (E) تولید میشود.
  2. مقواهای بهداشتی با گرمادژ 480 گرم:. مقواهای بهداشتی علاوه بر تضمین سلامتی محصولات غذایی، باعث ایجاد ظاهر جذاب و حرفه‌ای برای محصول می شوند.
چاپ وبسته بندی

مقواهای سبک

مقوای سبک نوعی کاغذ ضخیم است که نسبت به کاغذ عادی، قدرت و شکل‌پذیری بیشتری دارد. وزن آن بین ۱۵۰ تا ۴۰۰ گرم متغیر است. این نوع مقوا به‌طور گسترده‌ای برای بسته‌بندی محصولات دارویی، آرایشی، بهداشتی، مواد غذایی و دیگر کالاهایی همچون لوازم الکتریکی، شکلات، شیرینی‌جات، عطر، حبوبات و آجیل استفاده می‌شود. علاوه بر صنعت بسته‌بندی، در ساخت کاردستی‌ها و امور آموزشی نیز کاربرد دارد.

یکی از نکات مهم در طراحی جعبه‌های مقوایی، اهمیت چاپ و استفاده از این قابلیت برای افزایش فروش و برندسازی محصول است. اغلب جعبه‌ها با مقوای سبک با استفاده از چاپ افست تولید می‌شوند. در این زمینه، مباحث مربوط به چاپ، بازاریابی، و نکات فنی تولید این نوع جعبه‌ها را در قسمت جداگانه‌ای تحت عنوان “چاپ و بسته‌بندی در اصفهان” بررسی خواهیم کرد.

انواع مقوای جعبه‌سازی

مقاومت مقوا در برابر رطوبت، انعطاف‌پذیری و کیفیت سطح آن برای چاپ، از پارامترهای اصلی تعیین‌کننده انواع مقوا هستند.

  1. مقوای بدون پوشش: به‌عنوان مقوای مغزی نیز شناخته می‌شود و در وزن‌های سنگین و برای کاربردهای صنعتی تولید می‌شود.
  2. مقوای پشت طوسی: این نوع مقوا با استفاده از پالپ بازیافتی تولید می‌شود و سطح آن برای چاپ مناسب است.
  3. مقوای دوبلکس: از به هم چسباندن دو مقوا (مانند مقوا مغزی و کاغذ گلاسه) تولید میشوند.
  4. مقوای کوتد: مقوای کوتد، از پاشش مواد بر روی کاغذهای مخصوص کارتن‌سازی (کرافت یا تاپ وایت) تولید می‌شود.
  5. مقوای ایندربرد: از محکم‌ترین و بهداشتی‌ترین انواع مقوا است که از پالپ صد در صد خالص تولید می‌شود و مناسب مصارف غذایی و دارویی می‌باشد.

برای استحکام و افزایش کیفیت، زیبای و همچنین افزایش مقاومت در برابر رطوبت اغلب این مقوها با روکش های پوشش داده میشوند.

نکات تکمیلی

مقوا در وزن‌های بین ۱۵۰ تا ۸۰۰ گرم و در برخی موارد برای مصارف صنعتی، بالای ۱۰۰۰ گرم هم تولید می‌شود. عرضه مقوا به دو صورت رول و شیت انجام می‌گیرد. معمولاً مقوای رول برای مصرف نهایی باید به شیت تبدیل شود، اما این گزینه قابلیت تولید ابعاد خاص را نیز دارد که از هدر رفت مقوا جلوگیری می‌کند.

صنعت مقوا به دو گروه تقسیم می‌شود: اولین گروه تولیدکنندگان انواع مقوا و دومین گروه فعالان در بخش تبدیل مقوا که غالباً تولیدکنندگان صنایع بسته‌بندی هستند. تجهیزات به‌روز و اتوماتیک می‌تواند کیفیت خروجی کار را افزایش دهد.

شکل هندسی جعبه

جعبه‌های مقوایی به مدل‌های متنوعی طراحی می‌شوند و تنوع آنها شبیه به بسته‌بندی کارتن است. برای آشنایی بیشتر با این تنوع می‌توانید مقاله “طرح گسترده کارتن و جعبه” را مطالعه کنید.