بسته بندی گوشت

صنایع بسته بندی گوشت (مرغ، ماهی، گوشت گاو یا گوسفند و سایر محصولات پروتئینی) اغلب با دو فرمت کارتن های چند لایه یا مقواهای فشرده تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به برخی از خصوصیات هر یک از آنها نگاهی کوتاه خواهیم کرد.

کارتن مخصوص بسته بندی گوشت و انواع محصولات پروتینی

برای نگهداری و حمل و نقل محصولات گوشتی نیاز به سردخانه وجود دارد و علاوه بر اینکه گاهی خود محصول دارای رطوبت می باشد، سردخانه ها هم  که دارای محیطی مرطوب هستند و از طرفی برای بسته بندی محصولات خوراکی مبحث بهداشت نیز بسیار حائز اهمیت می باشد. بنابراین برای بسته بندی محصولات پروتئینی با کارتن و دیگر صنایع سلولزی (صنایع بر پایه کاغذ مانند ورق و مقوا) باید از کاغذ و موادی استفاده کرد که از علاوه بر استحکام فیزیکی مناسب و مقاومت در برابر رطوبت از نظر بهداشتی نیز مورد تائید مراکز ذیصلاح باشد.کاغذ کرافت بهترین کاغذ برای خصوصیات گفته شده یعنی بهداشت و مقاومت در برابر رطوبت می باشد.

برای بسته بندی گوشت با کارتن در بیشتر اوقات ورق های پنج لایه استفاده میشود. ترکیب پنج لایه به این صورت است که لایه بیرونی و خارجی را از کرافت خوب با گرماژ نزدیک 130 گرم و دو فلوت آنرا (کاغذ کنگره ای) هم از جنس مقاوم تهیه می کنند ولی برای دیگر لایه داخلی آن نیازبه حساسیت زیادی وجود ندارد و احتمالا از کاغذهای بازیافت بهره می برند. با این ترکیب به راحتی می توان تا 15 کیلو گرم گوشت را بسته بندی و در سردخانه ها نگهداری یا حمل و نقل کرد. نکته قابل توجه اینکه در برخی از موارد که نیاز به استحکام بیشتر یا حمل بار بیشتر از 15 کیلوگرم وجود دارد بجای کاغذهای کرافت 130 گرم از کاغذهای کرافت 200 گرم استفاده می شود.

علاوه بر کارتن پنج لایه که در پاراگراف بالا به آن پرداختیم، گاها برای برخی از بسته بندیهای کوچکتر و یا دارای وزن کمتر از کارتن های سه لایه با ترکیب دو طرف کارتن (لایه داخلی و بیرونی) کرافت 200 گرم وبا یک فلوت مقاوم نیز تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع بسته بندی برای محصولات پروتئینی تا وزن 12 کیلوگرم را به راحتی جوابگو می باشد.

مقوای مخصوص بسته بندی گوشت و انواع محصولات پروتئینی

بسته بندیهای مقوایی برای محصولات پروتئینی، عموما دو تکه یعنی بصورت کفی و دری تولید و استفاده می شود. کفی این جعبه ها برای اینکه نقش مهمتری در محافظت از محصولات گوشتی دارد معمولا از مقوائی با گرماژ بیشتر تهیه میشود.

علاوه بر گرماژ باید روکش مقوای مورد استفاده در صنعت بسته بندی گوشت،  بهداشتی و مقاوم در برابر رطوبت موجود در محصول و سردخانه ها باشند. به همین دلیل اغلب ازکاغذ کرافت بهداشتی به عنوان روکش مقوا استفاده میشود، چرا که علاوه بر بهداشت قابل قبول در برابر رطوبت نیز مقاوم می باشد. کاغذ کرافتی که بعنوان روکش مقوا استفاده میشود از گرماژ کمتر از 100 گرم برخوردار هستند.

لازم به ذکر است برخی دیگر از روکش های مقوا مانند کاغذ گلاسه نیز قابلیت استفاده در این نوع بسته بندی را دارند. کاغذ گلاسه از نظر قیمت بیشتر از کاغذ کرافت است ولی از طرفی کیفیت چاپ آن نیز مطلوبتر خواهد شد. از آنجائی که چاپ اغلب جعبه های مقوائی بر روی درب آن انجام میشود و چاپ بر روی کاغذ گلاسه به مراتب بهتر است استفاده از مقوا با روکش گلاسه هر چند پر هزینه تر است ولی چون تبلیغات و جذب مشتری یکی از ارکان اصلی بسته بندی به حساب می آید هزینه بالای آن توجیح اقتصادی دارد ولی برای کفی جعبه گوشت علاوه بر ارزانی کاغذ کرافت بخاطر نیاز به استحکام بیشتر استفاده از کاغذ کرافت مناسبتر می باشد.

همانگونه که گفته شد گرماژ کفی جعبه ها بیشتر از دری آن است و گرماژ کفی با احتساب روکش آن حدود 600 گرم در متر مربع و درب آن هم حدود 450 گرم می باشد. تقریبا یک جعبه کامل که شامل کفی و دری است وزنی حدود یک کیلو گرم خواهد داشت. ابعاد شیت مقوای مخصوص این نوع بسته بندی معمولا ابعاد 90 در 60 سانت برای کفی و هم برای درب آن می باشد. با توجه به مطالب گفته شده یک جعبه مقوائی کامل برای بسته بندی محصولات پروتئینی حدود 900 تا یک کیلو گرم می گردد.