انواع پوشش مقوا

هدف اصلی پوشش مقوا بهتر کردن سه پارامتر ظاهر یا همان زیبایی آن، استحکام بیشتر و بهداشتی کردن مقوا می باشد. پوشش مقوا را می توان در دو گروه پوشش مقواهای سبک و مقواهای سنگین مورد بررسی قرار داد.

پوشش مقواسبک قبل از چاپ

کوتینگ

کوتینگ به معنای لغوی پوشش، به مجموعه عملیات پاشش و تزریق مواد شیمیای بر روی مقوا عموما سبک  گفته می شود. با این کار قصد دارند تا مقاومت خمشی و تحمل رطوبت را افزایش داده وهمچنین یک سطح صاف و صیقلی مناسب برای چاپ ایجاد نمایند.

لمینت

از نظر فنی چسباندن هر سطح بر سطح دیگر را لمینت گویند. در صنایع بسته بندی و کارتن سازی معمولا به افزودن مقوا چاپ شده بر روی سطوح کارتن، لمینت اطلاق میشود. در صنعت مقوا و جعبه سازی لمینت برای پوشش مقوا مغزی  استفاده میشود.

پوشش مقوا سبک بعد از چاپ

یو وی

 (uv) یو وی، عمليات بعد از چاپ محسوب ميگردد. با این کار مقاومت و جلوه بصری چاپ افزایش داده ميشود. البته لازم بذکر است که این امر بيشتر برای ایجاد ظاهر خاص (کيفيت ظاهری) مناسب است تا ایجاد مقاومت فیزیکی مناسب. (بيشتر مواقع برای افزایش کيفت در مقاومت فیزیکی چاپ از لمينت و سلفون کشی استفاده ميگردد).

فرآیند (uv) یو وی در حقيقت اعمال روکش بر سطح چاپ می باشد. جنس این روکش از مایع غليظ و شفاف است. این ماده شفاف می تواند مات یا براق باشد که متناسب با مورد استفاده به آن یووی مات و براق اطلاق ميگردد. برای تثبیت و خشک کردن مایع شفاف بر رو سطح چاپ از اشعه یو وی (اشعه ماورا بنفش) استفاده می شود و به همین جهت به این فرآیند uv گفته ميشود.

عمليات uv به دو صورت انجام ميشود. در یک روش ورنی بر تمام سطح کار کشيده ميشود ولی در روش دیگر فقط برای بخشهای خاص و جلوه دار نمودن بخشی از طرح و یا حتی ایجاد نقوشی بر سطح زمينه بکار ميرود. در روش دوم نياز به تهيه زینک می باشد تا در فرآیند چاپ با دستگاه افست همچون یک رنگ مایع مخصوص طبق طرح و زینک بر روی سطح مورد نظر اعمال گردد.

ورنی

سیستم ورنی دقیقا مشابه یووی میباشد با تفاوت اینکه مایع غلیظی که در این فرآیند استفاده میشود و آنرا ورنی اطلاق میکنند خود به خود و سریع خشک می شود و نیاز به اشعه یا فرآیند خاص دیگری ندارد. تفاوت دیگر uv  و ورنی در ایجاد جلوه بصری متفاوت آنها هست که برای افراد غیر متخصص خیلی قابل تشخیص نیست.

سلفون کشی

لمينت یا سلفون کشی از فرآیندهای پس از چاپ به حساب می آید. معنی لغوی لمينت به معنای چسباندن دو لایه بر روی هم می باشد. در صنعت چاپ وقتی ورقهای پليمری شفاف (پلاستیک نازک) را بر روی سطح مقوای چاپ شده می چسبانند به این فرآیند لمينت گفته ميشود. این عمل جلوه و ظاهر زیبا و همچنين مقاومت فرسایشی و حتی مقاومت در برابر رطوبت  کار را افزایش می دهد.

ورق های پليمری در دو گروه مات یا براق وجود دارند که متناسب با نوع طراحی و چاپ باعث ایجاد جلوه بصری خاصی خواهند شد.

ورقهای پليمر دارای تنوع در صخامت هستند که به نازکترین آنها سلفون گفته ميشود. فرآیند چسباندن سلفون بر روی کار را سلفون کشی می گویند. یکی از قابل لمس تربن نمونه ها برای لمينت و سلفون کارتهای ویزیت هستند. کارتهای ویزیت اکثرا از چاپ بر روی کاغذهای گلاسه با گرماژ 300 گرم ساخته ميشوند و متناسب با نوع فرآیند پس از چاپ نامهای خاصی به آنها اطلاق ميگردد. بعنوان مثال کارت ویزیت سلفون مات و براق و یا کارت ویزیت لمينت همگی از چسباندن ورق پلیمری تهیه می شوند با این تفاوت که در کارت ویزیت سلفون مات و براق از چسباندن ورق پليمری شفاف و نازک بنام سلفون و در کارت ویزیت لمينت از چسباندن ورق پليمری با ضخامتی بيشتر از سلفون بر کاغذ گلاسه 300 گرمی ساخته شده اند.

عمل لمينت و سلفون کشی به دو صورت گرم وسرد انجام ميشود و در هر دو روش با استفاده از دو عامل چسب و فشار توسط غلطک های مخصوص لمينت انجام ميپذیرد. تفاوت لمينت گرم وسرد در این است که در لمينت گرم ورق پليمری(سلفون)در کارخانه آغشته به چسب ميگردد و در برابر حرارت چسب نرم و آماده چسبيدن ميگردد. ولی در لمينت سرد چسب را در حين انجام لمينت بر روی سطح کاغذ و سلفون می مالند.

هیبریدی

هیبرید گونه ای ورنی است که بوسیله دستگاه افست و زینک بر روی جعبه‌ها قابل انجام است، این نوع پوشش دقت خوب و ظرافت بالایی داشته و همچنین باعث براق شدن و ایجاد جذابیت بیشتر سطح بسته‌بندی می‌شود.

پوشش مقواهای سنگین

کاغذ روزنامه

یکی از ارزان ترین نوع کاغذها و به طبع آن یکی از ارزان ترین پوشش مقوایی به شمار می رود. کاغذ روزنامه را که کاغذ کاهی نیز می گویند نسبت به قیمت آن از سطح یکنواخت و نسبتا مستحکمی برخوردار است و گزینه مناسبی برای مقواهائی به شمار میرود که بهداشت آن اهمیت چندانی ندارد. (برای بهداشتی کردن این پوشش معمولا از یک لایه پوشش اضافی، سلفون بهره می برند).

کاغذ روزنامه اولین بار از چوب درخت اسپروس تهیه شد و در کل درختان برگ سوزنی مانند درخت کاج و به روش مکانیکی برای تهیه این کاغذ ایده آل می باشد. البته لازم به ذکر است امروزه اغلب این نوع کاغذها هم ازخمیر بازیافت تهیه می شود. از این کاغذ برای چاپ روزنامه ، مجلات ، آگهی تبلیغاتی و بروشور نیز استفاده می شود.

کاغذ سوپر یا کاغذ سفید

این نوع کاغذ کاملا شبیه کاغذ تحریر و مانند صفحات دفتر نقاشی یا کاغذهای A4 مخصوص پرینت هستند. از مهمترین ویژگیهای این کاغذ می توان به مقاومت قابل قبول و همچنین نگهداری آسان و طولانی مدت آن اشاره کرد.

کاغذ گلاسه

کاغذ گلاسه همان کاغذ تحریر هست که یک روکش براق روی آن کشیده شده است. این کاغذ گونه ای از کاغذ کوتد( Coated paper) محسوب می شود. کاغذ گلاسه، سطحی صاف و هموار به اضافه امکان افزایش مقاوت بیشتری را فراهم می کند. از این کاغذ برای کتاب‌های عکس‌دار، مجله‌ها، روزنامه و کارت ویزیت نیز استفاده می شود.

کاغذ کرافت

درمقدمه باید عرض کنیم خمیر ساخت کاغذ را به دو صورت مکانیکی و شیمیایی می توان تولید کرد. در روش مکانیکی چوب را خورد و آسیاب می کنند و با افزودن مایع آنرا تبدیل به خمیر می کنند. اما در روش شیمیایی با افزودن سولفات و مواد شیمیایی بافت های چوب را متلاشی و به این روش خمیر کاغذ تولید می گردد.
یک دانشمند آلمانی به نام کرافت برای اولین بار فرمول شیمیایی را ابدا کرد که خمیر و کاغذ حاصل از آن از مقاومت و استحکام مطلوبی برخورد دار بود. کاغذی که از چوب و با فرمول شیمیایی این دانشمند تولید شد بنام او یعنی کاغذ کرافت ثبت گردید.
کاغذ تولید شده به روش کرافت از کیفیت و مقاومت مناسب در برابر پارگی برخورد دار است. به همین خاطر این کاغذها در صنعت بسته بندی از استقبال زیادی برخورد دار شد بگونه ای که کاغذ کارتن ها یا پاکت ها مانند پاکت سیمان از این نمونه می باشد. از دیگر مزایای کاغذ کرافت به مقاومت آن در برابر نفوذ رطوبت می توان اشاره کرد. این امتیاز برای بسته بندی محصولاتی که رطوبت دارند و نگهداری و حمل و نقل آن بصورت سردخانه ای می باشد از اهمیت زیادی برخوردار می باشد. به همین دلیل جعبه های مقوای که با رطوبت سر و کار دارند از پوشش کرافت باید استفاده کرد. از مهمترین نوع این جعبه های مقوای به جعبه های فست فود و بسته بندیهای گوشت می توان اشاره کرد.
برای آشنائی بیشتر مقاله کاغذ کارتن سازی را پیشنهاد می دهیم.

پلی اتیلن ها

پلی اتیلن، سنتز شیمیایی اتیلن است که معمولا از ترکیب نفت خام و گازهای طبیعی ساخته می شود. پلی اتیلن مصارف بسیار زیادی از تولید روان کنندها گرفته تا تولید وسایل پلاستیکی و حتی در جلیقه های ضد گلوله مورد استفاده قرار می گیرد.

گونه ای از پلی اتیلن ها بصورت پلاستیک های نازک و به شکل فیلم های نازک است که با نام شیمیائی پلی پروپلین یا مخفف pp و نام تجاری سلفون، ساخته میشود. این سلفون ها مشتقاتی مانند opp,cpp,bopp دارند که از قابلیت چاپ پذیری بالائی برخوردار هستند و علاوه استفاده از آنها برای لیبل یا بسته بندی،  بعنوان روکش مقوا نیز مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه با برخی از این روکشها آشنا خواهیم شد.

سلفون شفاف 

گونه ای از پلی اتیلن محسوب میشود. سلفون کشی علاوه بر اینکه عملیات پس از چاپ می باشد بعنوان پوشش مقوا برای ایجاد یک سطح بهداشتی و مقاوم در برابر رطوبت مورد استفاده قرار می گیرد.

متالایزها 

سلفونی که با پودر فلزی مانند آلومینیوم پوشیده شده باشد را سلفون متالایز می گویند و بیشتر به رنگهای طلائی و نقره ای در بازار ایران عرضه می گردد. یکی از ملموس ترین مثال هایی که می توان برای سلفون متالایز نام برد درون پاکت چیپس و پفک است که طرحی آلومینیومی به رنگ طلائی و نقره ای که به احتمال زیاد مشاهده کرداید.

صدفی 

سلفون صدفی بسیار شبیه متالایز می باشد با این تفاوت که سلفون صدفی پلاستیکی به رنگ شیری می باشد. سلفون صدفی هم  قابلیت چاپ پذیری خوبی دارد. این نوع بسته بندی برای محصولات سرخانه ای مناسب است و نمونه قابل لمس آنرا در بسته بندی انواع بستنی ها مشاهد کرده اید.


منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *