کارتن لمینتی و چاپ پوستر

کارتن لمینتی  یکی از کاربردی ترین نمونه کارتن برای بسته بندی محصولات لوکس و صادراتی می باشد. این کارتن ها از چسباندن پوستر بر روی کارتن تهیه میشود ما در این مقاله کوشیده ایم ابتدا دستگاههای رایچ چاپ مانند دستگاه چاپ افست، چاپ دیجیتال، لترپرس، GTO و ریسوگراف را با هم مرور کرده و در ادامه به خدمات پس از چاپ مانند UV و سلفون کشی خواهیم بپردازیم.

چاپ افست

چاپ افست برای اجرای کارتن های لمینتی با تیراژ بالا به کار می رود با این چاپ براساس چهار رنگ اصلی (cmyk) که به ترتيب عبارتند از رنگهای اصلی مشکی(k )، زرد(y)، قرمز(m) و نهایتا آبی فيروزه ای (c) و ترکيب آنها یک پوستر تمام رنگ را خواهیم داشت.

در چاپ افست هر یک از رنگهای اصلی در یک ستون قرار دارند و دستگاهی که دارای چهار ستون رنگ باشد ميتواند با یکبار مکش کاغذ به داخل دستگاه در خروجی یک کار تمام رنگ را تحویل دهند.(شاید لازم بذکر باشه یک کار تمام رنگی شامل چهار فيلم و زینک تفکيک شده این چهار رنگ می باشد که در پيستونهای این ستونها غلطيده و بر روی ورق چاپ ميزند).دستگاه با ستون رنگ کمتر مثلا با دو ستون برای یک کار تمام رنگی باید دو بار مکش کاغذ در دستگاه اتفاق بيفتد در یک نوبت دو تا از این چهارنگ اصلی و در نوبت دیگر پس از شتشوی مخزن و ستونها و تعویض فيلم و زینک دو رنگ باقی ماند را باید چاپ نمود . کاملا واضح و روشن خواهد بود که یک کار تک یا دو رنگ نياز به یک یا دو زینک و یک یا دو ستون از دستگاهها خواهد بود.

متریالهای قابل چاپ با دستگاه افست  به طور عمده از کاغذ تحریر ، کاغذ کتان ،کاغذ گلاسه در ابعاد و متراژهای مختلف را قادر به چاپ خواهد بود. برای پوستر کارتن از مقواهایی پشت طوسی با گرماژ 140 تا 180 گرم استفاده میشود.

از پارامترهای دستگاه چاپ ابعاد قابل چاپ آن می باشد و بر اساس ابعاد به گروههای زیر تقسيم ميگردد:

ابعاد 45 در 30 و یا ابعاد 50 در 35 می باشد که به دستگاه GTOمعروف می باشند

ابعاد 45 در60 و یا ابعاد 50 در 70 که به دستگاه دو روقی شناخته ميشوند و چون اغلب کارهای رایج چاپی را ميتوان با این نوع دستگاهها اجرا نمود بيشترین مورد استفاده را در چاپخانه ها دارد.کار های قابل چاپ با این نوع دستگاهها عبارتند از : کتاب ، مجله ، بروشور، کاتالوگ ، پوستر، تراکت، کارت ویزیت، سربرگ و… .

دیگر ابعاد بشرح زیر خواهد بود 60 در 90 سه ورقی، 70 در 90 چهار ورقی، 100 در 70 چهار و نيم ورقی ، 100 در 140 پنج ورقی، 120 در 160 شش ورقی و نهایتا 140 در200 هشت ورقی. کاربرد ابعاد بزرگ برای تيراژهای بسار زیاد و یا صنایع بسته بندی و کارتن سازی بصورت پوستر مصرف ميگردد.

چاپ دیجیتال

کاربردی ترین مکان برای دستگاه چاپ دیجيتالی دفاتر فنی هستند که برای تيراژهای کم همچون اعلاميه فوت مورد استفاده قرار ميگيرند.

همانگونه که ميدانيد چاپ افست از طریق فيلم و زینک و چاپ لتر پرس و ملخی ازطریق چيدمان حروف سربی کار چاپ صورت ميگيرد ولی در چاپ دیجيتالی همچون پرینتر های معمولی و خانگی چاپ بر روی کاغذ از طریق دیتاهای کامپيوتری صورت ميگيرد.بنابراین سرعت فرایند چاپ خيلی سریعتر از دیگر چاپها امکان پذیراست ولی هزینه چاپ زیادتر میشود .

 به دليل هزینه بيشتر چاپ با دیجتال این روش برای تيراژهای زیاد توجيح اقتصادی ندارد.از دیگر معایب چاپ دیجيتالی ميتوان به کيفت آن نسبت به چاپ افست نيز اشاره کرد . با توجه به نکته های مثبتی که در مورد سرعت و آسانتر بودن این نوع چاپ اشاره شد جای هيچ تعجب نخواهد بودکه چاپ دیجيتالی روزی با تکامل و رفع عیوب اشاره شده در صنعت چاپ از دیگر موارد پيشی بگيرد.

چاپ دیجيتال همانگونه که از نام آن معلوم است چاپ بر مبنای دیتاها (اطلاعات)کامپيوتری می باشد و همچنين می دانيم پایه و ساختار دیتاهای کامپيوتری اعداد( 0،1 ) می باشند.و بطور اختصار صفر را معنای بسته و یک را معنای باز تفسيرميکنند.

با این توضيحات انواع چاپ دیجيتال را ميتوان به چهار دسته تقسيم کرد.

1) توسط دستور پاشش و عدم پاشش رنگ توسط نازل

2)دستور اعمال حرارت بر روی کاغذ حساس به حرارت

3)دستور تابش و عدم تابش نور بر روی کاغذ حساس به نور

4)از طریق تابش پرتو ليزر و بار دار کردن درام حساس به اشعه و سپس انتقال تصویر بر روی کاغذ.

چاپ ریسوگراف

ریسو گراف نام شرکت ژاپنی می باشد که نوعی چاپ تلفيقی را ابداع نموده است که در آن روش چاپ مابين افست و چاپ دیجيتال خواهد بود.در چاپ ریسو ما یک سيلندر رنگ داریم که دور آن را درام خواهد گرفت. طرح مورد نظر را بر روی درام از طریق واکنش حرارتی (و درگذشته با عمل خراشيدن) انتقال داده می گردید و رنگ موجود در سيلندراز منافذ طرح درام عبور و بر روی کاغذ چاپ صورت ميگيرد.در گذشته با این روش تنها برای کارهای تک رنگ استفاده می گردید(مدارس برای کپی گرفتن از اوراق امتحانی مورد استفاده قرار می دادند) ولی امروزه با پیشرفت تکنولوژی برای چاپ های رنگی نیز استفاده از این دستگاه با چهار سیلندر امکان پذیر خواهد بود.

چاپ ریسو از لحاظ کيفيت و کميت نيز مابين دو چاپ دیجيتال و افست قرار ميگيرد .چراکه برای چاپ کمتر از 200 برگ بهترین انتخاب چاپ دیجيتال و برای بيش از 10000برگ بهترین روش چاپ افست خواهد بود و مابين این دو رقم یعنی بين 200 برگ و10000 برگ چاپ ریسو بهترین انتخاب بشمار می آید.در گذشته چاپ ریسو برای چاپ تک رنگ و نهایتا دو رنگ بکار برده ميشد ولی باپيشرفت تکنولوژی این شرکت دستگاه چهار رنگ و چاپ تمام رنگی نيز انجام ميشود.

چاپ لترپرس و ملخی

اینگونه چاپها فقط برای چاپ متن کاربرد دارند وفقط تصاویر وکتور و آن هم با هزینه ای که توجيح اقتصادی ندارد قابليت چاپ خواهند داشت.این دسته از چاپها تقریبا برای عموم کارهای چاپی منسوخ شده هستند ولی برای برخی از کارهای خاص که نياز به برجسته کردن متن وجود دارد (مانند کارتهای عروسی) هنوز کاربرد دارند.

در این روش چاپ حروف سربی طبق متن در قالبهای مخصوصی چيدمان ميگردد و سپس در فرآیند چاپ با اعمال رنگ و همچنين اعمال فشار این حروف سربی بر روی سطح مورد نظر(کاغذ) چاپ و بعلت فشار ذکر شده اثر حروف سربی بر روی کاغذ حالت برجسته کردن را ایجاد می نماید.

لمینت

لمينت از فرآیندهای پس از چاپ به حساب می آید. معنی لغوی لمينت به معنای چسباندن دو لایه بر روی هم می باشد. لمینت در کارتن سازی چسباندن پوستر بر روی ورق کارتن می باشد ولی در صنعت چاپ وقتی ورقهای پليمری شفاف را بر روی سطح چاپ می چسبانند به این فرآیند لمينت گفته ميشود. این عمل جلوه وظاهر زیبا و همچنين مقاومت فرسایشی و حتی مقاومت در برابر رطوبت را افزایش خواهد داد.

خصوصيات ورق های پليمری شفاف را ميتوان در دو گروه کلی تقسيم نمود.

1)مات یاشفاف بودن ورق پليمری که متناسب با نوع مورد مصرف در لمينت باعث جلوه بصری مات و براق ميگردد.

2)تنوع ضخامت ورقهای پليمر که به نازکترین آنها سلفون گفته می شود و فرآیند چسباندن سلفون بر روی چاپ را سلفون کشی گویند.

قابل لمس تربن نمونه برای لمينت کارتهای ویزیت هستند.کارتهای ویزیت اکثرا از چاپ بر روی کاغذهای گلاسه با گرماژ 300 گرم ساخته می شوند و متناسب با نوع فرآیند پس از چاپ نام های خاصی به آنها اطلاق ميگردد مانند کارت ویزیت سلفون مات و براق و یا کارت ویزیت لمينت ( از چسباندن ورق پليمری با ضخامت بيشتر) ساخته می شوند.

عمل لمينت و سلفون کشی به دو صورت گرم وسرد انجام ميشود و در هر دو روش با استفاده از دو عامل چسب و فشار توسط غلطک های مخصوص لمينت انجام می پذیرد.تفاوت لمينت گرم وسرد در این است که در لمينت گرم ورق پليمری(سلفون)در کارخانه آغشته به چسب ميگردد و در برابر حرارت چسب آن نرم وآماده چسباندن ميگردد. ولی در لمينت سرد چسب را در حين انجام لمينت بر روی سطح کاغذ و سلفون مالیده می شود.

چاپ یو وی

یو وی عمليات پس از چاپ محسوب ميگردد.با اعمال یو وی مقاومت و جلوه بصری چاپ افزایش داده ميشود.البته لازم بذکر است که (uv) بيشتر برای ایجاد ظاهر خاص(کيفيت ظاهری) مورد استفاده قرار ميگيرد تا افزایش مقاومت فرسایشی  و بيشتر مواقع برای افزایش کيفت مقاومت چاپ از لمينت وسلفون کشی استفاده ميگردد.

یو وی در حقيقت اعمال روکش بر سطح چاپ می باشد. این روکش ) از ماده ای مایع شکل غليظ و شفاف است که به آن ورنی گفته ميشود. این ماده شفاف می تواند مات یا براق باشد که متناسب با مورد استفاده به آن یووی مات یا براق گفته ميشود.

برای خشک کردن ورنی  از اشعه یو وی (اشعه ماورا بنفش) استفاده ميگردد و به همین علت  به این فرآیند یعنی تثبيت ورنی کشيده شده بر روی چاپ یو وی  (uv) اطلاق می گردد. (uv) را در دو سبک و حالت اجرا میکنند. در روش اول ورنی بر تمام سطح کار کشيده  می شود ولی در روش دیگر فقط برای بخشهای خاص و جلوه دار نمودن بخشی از طرح و یا حتی ایجاد نقوشی بر روی سطح زمينه بکار ميرود که در این روش نياز به تهيه زینک میباشد تا در فرآیند چاپ با دستگاه افست همچون یک رنگ ورنی طبق طرح و زینک برروی سطح مورد نظر اعمال گردد.


منتشر شده

در

توسط

برچسب‌ها:

دیدگاه‌ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *