جعبه های مقوائی
تولید انواع جعبه های مقوائی

محصولات مقوائی ( جعبه شیرینی، انواع دیس و کفی )


جعبه به محفظه هائی گفته میشود که برای نگهداری ازمحصول یا کالایی، مورد استفاده قرار می گیرد. جعبه سازی یکی از شاخه های صنعت بسته بندی محسوب می گردد که درگذشته صرفا برای حمل ونقل محصولات مورد استفاده قرارمی گرفته است، ولی امروزه ساخت جعبه های متنوع به عنوان یک صنعت در راستای تبلیغات و بازاریابی در نظرگرفته می شود.

جعبه از متریالهای مختلفی مانند شیشه، پلاستیک، فلز، چوب و غیره ساخته میشود. ما در کارتن سازی اصفهان، جعبه هائی را مورد بررسی قرار می دهیم که از کاغذ، مقوا یا ورق چند لایه  تولید میشود. در این قسمت بطور تخصصی ابتدا به جعبه های می پردازیم که از مقوا سنگین تولید میگردد و در بخش دوم به جعبه با مقواهای سبک میپردازیم.

برای آشنایی با جعبه هائی که از ورق های چند لایه، تولید و به آن کارتن اطلاق، میشود بخش کارتن سازی اصفهان را پیشنهاد می نمائیم. 

مقوا

کارخانه های مقوا سازی از ضایعات چوب،  یا بازیافت کتاب، دفتر؛ کاغذ و کارتن برای تولید مقوا بهره می برند. ماده اصلی تولید مقوا یعنی  ضایعات عموما بصورت پرس شده وارد کارخانه مقوا سازی می شود. این مصالح باید عاری از هرگونه گرد، غبار، گل و مواد متفرقه یا آلوده باشد. این ضایعات درون مخازنی با اضافه کردن آب و برخی مواد شیمیائی و ضد عفونی کننده تبدیل به خمیر می گردد. مهمترین بخش برای تهیه مقوای بهداشتی عملیات گنده زدائی آن می باشد که در این مرحله  میکروب کشی با مواد مجاز و ضد عفونی کننده صورت میگیرد. برای آشنائی بیشتر با فرآیند تولید مقوا، مقاله مقوا سازی در اصفهان را توصیه می نمائیم.

مقوا مهم ترین و اصلی ترین پارامتر برای ساخت جعبه می باشد. مقوا همان کاغذ با گرماژ بالا می باشد. یک کاغذ تحریر معمولی گرماژ حدود 70 -80 گرم و پوسترهای تبلیغاتی گرماژی حدود 120 تا 150 گرم دارند و معمولا اوزان بالاتر از ۱۵۰ گرم را مقوا اطلاق میکنند هرچند بنابر استاندارد جهانی iso مقوا را کاغذی با گرماژ بالاتر از ۲۵۰ گرم معرفی کرده است.

مقوا را در دو گروه مقوای سبک و مقوای سنگین می توان تقسیم بندی کرد. ابتدا به انواع مقوای سنگین و مصارف آن می پردازیم و در ادامه به بررسی مقوای سبک و مصارف آن خواهیم پرداخت.

مقواهای سنگین

مقواهای سنگین  از گرماژ 400 تا 1000 گرم تولید می گردد و مصرف عمده آن در کفی جعبه شیرینی، کفی کیک تولد، جعبه پولک، نبات، رشته آش یا جعبه های فست فود و گستره ای از بسته بندی گوشت و پروتنین و یا برخی مصارف صنعتی به کار می رود. در ادامه با موارد مصرف مقوای سنگین آشنا خواهیم شد.

جعبه شیرینی

جعبه شیرینی

جعبه شیرینی از پر مصرفترین جعبه هااست که برای بسته بندی محصولات خوراکی استفاده می گردد  به همین دلیل این نوع جعبه بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

جعبه گوشتی

بسته بندی گوشت با مقوا و کارتن

صنایع بسته بندی گوشت (مرغ، ماهی، گوشت گاو یا گوسفند و سایر محصولات پروتئینی) اغلب با دو فرمت کارتن های چند لایه یا مقواهای فشرده تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به برخی از خصوصیات هر یک از آنها نگاهی کوتاه خواهیم کرد.

دیس و سینی مقوائی

 دیس، سینی، کفی کیک

یکی از جدیدترین مصارف مقواهای سنگین بهداشتی (مقواهائی با گرماژ بالاتر از 700 گرم که از به هم چسباندن و پرس کردن دو یا سه مقوای کمتر از 400 گرم تولید میشود) که برای تولید دیس و سینی یکبار مصرف مخصوص رستورانها و قنادیها و گاها بسته بندی نبات استفاده می شود. 

جعبه پیتزا

ساخت جعبه پیترا و فست فود

صنایع بسته بندی گوشت (مرغ، ماهی، گوشت گاو یا گوسفند و سایر محصولات پروتئینی) اغلب با دو فرمت کارتن های چند لایه یا مقواهای فشرده تولید و مورد استفاده قرار می گیرد. در ادامه به برخی از خصوصیات هر یک از آنها نگاهی کوتاه خواهیم کرد.

مقواهای سبک

چاپ وبسته بندی

مقوای سبک نوعی کاغذ ضخیم محسوب می گردد که توان و حفظ شکل پذیری بیشتری نسبت به کاغذ عادی دارد. گرماژ مقوای سبک کمتر از 400 گرم و بیشتر از 150 گرم می باشد. از این مقوا برای بسته بندی محصولات داروئی، آرایشی و بهداشتی، مواد غذائی، لوازم الکتریکی، شكلات و شيرينی‌جات، عطر، حبوبات و آجيل، ساختن کاردستی و  کاربردهای دیگر استفاده می‌گردد.

از موارد با اهمیت در جعبه های مقوائی امر چاپ جعبه و بهره گیری از این پتانسیل برای فروش بیشتر و برندسازی محصول می باشد. اغلبجعبه با مقواهای سبک را با دستگاه چاپ افست تولید می کنند و چون مبحث چاپ افست و خدمات پس از آن بسیار گسترده است نکات قابل توجه در طراحی و امکانات تبلیغاتی و بازاریابیو همچنین نکات فنی و چگونگی تولید این نوع از جعبه ها را در بخش جداگانه ای با عنوان چاپ و بسته بندی در اصفهان تحلیل و بررسی میکنیم.

انواع مقوای جعبه سازی

مقاومت مقوا در برابر رطوبت و تاخوردن یا همان مقاومت خمشی و همچنین سطح کیفی آن برای چاپ از پارامترهای اصلی برای تقسیم بندی انواع مقوا به حساب می رود.

مقوا بدون هیچ پوشش و کوتینگ

مقوای بدون پوشش را مقوای مغزی نیز می گویند که. این نوع مقوا معمولا در گراماژهای سنگین و کاربردهای صنعتی تولید می شود که بخش اول با آنها آشنا شدیم.

مقوا پشت طوسی

این نوع مقوا ظاهر مناسب تری خواهد داشت و چاپ برروی آن خوب اجرا می شود. این مقوا از پالپ بازیافتی به رنگ طوسی ساخته می شود و به همین علت به آن پشت طوسی گفته میشود و سپس بر روی آن عملیات کوتینگ صورت می گیرد که سطحی صاف و صیقلی را مهیا می کند و برای اجرای چاپ مناسب خواهد بود. 

 مقوا دوبلکس

از دوبل کردن یعنی ازبه هم چسباندن دو مقوای پشت طوسی ساخته میشود.

مقوای کوتد و دوبلکس

دو نوع مقوای دیگر به نام های کوتد و دوبلکس جدیدا در بازار ایران عرضه میشود که در خصوص هریک توضیحاتی را ارائه خواهیم کرد. بنا به آنچه گفته شد مقوای پشت طوسی از پاشش مواد سفید بر روی مقوا تولید می گردد اما اخیرا از پاشش مواد بر روی کاغذهای مخصوص کارتن سازی یعنی کاغذ کرافت و تاپ وایت؛ مقوایی با نام مقوای کوتد تولید می گردد که شباهت زیادی با مقوای پشت طوسی دارد.
از طرفی مقواهای دوبلکس همانگونه که از نام آن مشخص است از دوبل کردن دو مقوا یا کاغذ تولید می شود و پیشتر به دوبل شدن دو مقوای پشت طوسی اطلاق میشد ولی در حال حاضر برخی بروی کاغذهای مخصوص کارتن سازی (کرافت و تاپ وایت) یک لایه کاغذ شبیه گلاسه با نام lwc لمینت می کنند وبا نام مقوای دوبلکس در بازار عرضه میشود.

مقوای پشت سفید

همانطور که گفته شد مقوا از تزریق چند لایه پالپ بر روی هم ساخته میشود که در این نوع مقوا نیمی از پالپ خالص و نیمی از پالپ باز یافت به همراه عملیات کتینگ ساخته میشود .هرچه درصد پالپ خالص بیشتر باشد کیفیت آن نیز مناسبتر خواهد بود. به دلیل استفاده از پالپ خالص این مقوا هم از نظر بهداشتی و هم از نظر کیفیت از مقوای پشت طوسی مناسبتر خواهد بود.

مقوای ایندربرد

 مقوای ایندر برد مستحکم ترین و بهداشتی ترین نمونه مقوا می باشد چرا که از پالپ صد در صد خالص و کوتینگ تولید می گردد به همین علت بیشتر در مصارف مواد خوراکی و دارویی کاربرد خواهد داشت.

نکات تکمیلی

مقوا در گرماژهای مابین ۱۵۰ تا ۸۰۰ و گاها برای مصارف صنعتی ۱۰۰۰ گرم و بیشتر  نیز تولید می گردد. مقوا در دو روش رول وشیت در بازار عرضه می گردد. اکثر اوقات مقوای رول هم برای مصرف نهائی باید شیت شود ولی این امتیاز را خواهد داشت تا ابعادهای خاص را که در شیت های عمومی وجود ندارد را تولید و از این طریق پرت و دور ریز مقوا را مدیریت نمود.

مشاغل مرتبط با صنعت مقوا را در دو گروه کلی میتوان تقسیم کرد. گروه اول تولید کنندگان انواع مقوا هستد که هر مجموعه با توجه به دستگاه و تکنولوژی آن امکان تولید یک سری از انواع مقواهای فوق ذکر را دارند و گروه دیگر اصطلاحا در بخش تبدیلات مقوا فعالیت دارند که اغلب تولید کنندگان صنایع بسته بندی به شمار می روند. گروه تبدیلات عموما از دستگاه چاپ افست و GTO و دستگاهی که طرح و قالب جعبه را بر روی مقوا اعمال مینماید که دایکات و لترپرس گویند و همچنین دستگاههای لب چسب و لاک باتم بهره می برند. مسلما هرچه تجهیزات به روز و بصورت اتومات باشد خروجی کار مطلوبت تر خواهد بود.

شکل هندسی جعبه

جعبه های مقوایی از نظر شکل ظاهری دارای مدل های متنوعی می باشد. تنوع اشکال هندسی جعبه کاملا شبیه بسته بندی کارتن می باشد و برای آشنائی با تنوع آن مقاله طرح گسترده کارتن و جعبه را توصیه می نمائیم. ولیکن می توانید در همین جا گلچینی از تصاویر انواع جعبه مانند را نیز مشاهد کنید.